MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

Prvi dan proljeća, 21. ožujka, ujedno se slavi i kao Međunarodni dan šuma. Prilika je to da osvijestimo važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta. One su zaslužne za čisti zrak, čisto tlo i čiste vode, sprječavanje erozije i ublažavanje klimatskih ekstrema. Uz to, one su i prirodne energane – daju nam obnovljiv izvor energije, drvo. Pritom su dom mnogim živim bićima kojima, uz sve navedeno, daju i hranu i lijek.

Ovogodišnja je tema Šume i zdravlje, odnosno Zdrave šume za zdrave ljude. Opće je prihvaćena činjenica da su zdrave šume iznimno važne i za zdravlje ljudi, a osobito je to postalo uočljivo za vrijeme pandemije kad su ljudi pohrlili u šume. Šetnja šumom blagotvorno utječe i na fizičko i na psihičko zdravlje ljudi. Ono što je manje poznato je da su šume uslijed klimatskih promjena veoma ugrožene i da i njima treba pomoći da ostanu zdrave i vitalne.

Hrast, bukva, grab, jela, smreka, crnika i bor, neke su od vrsta koje čine naše šume od istoka do krajnjega juga toliko raznolikima. Svaka vrsta i svako područje nose sa sobom svoje specifične mikroklimatske osobitosti. U našim šumama obitavaju brojne rijetke biljne vrste, zato u njima obitavaju sva tri velika europska predatora – smeđi medvjed, vuk i ris – i zato čuvajmo naše šume, brinimo se o njima uživajmo u prirodnom bogatstvu koje pružaju i ostavimo generacijama koje ostaju za nama i mogućnost uživanja u svim blagodatima šume.