Građanska inicijativa – Vodeni svijet

Inicijativa je provedena u potpunosti uz povećanje broja djece iz dječjeg vrtića Biograd koja su vođena na edukativni izlet u Park prirode Vransko jezero. Pridruživanjem globalnom projektu World clean up day, akciji čišćenja odazvao se veći broj volontera, te je očišćeno veće područje kopna od planiranog, uključujući i dio šume.

Glavne aktivnosti provedene unutar građanske inicijative ˝Vodeni svijet˝:

Izložba fotografija u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru – Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka 2013. godine.

Edukativni zaron – Organiziran je edukativni zaron kojim se 18 ronioca volontera vodilo na upoznavanje s ljepotama flore i faune Jadranskog podmorja.

Čišćenje podmorja i priobalja – Akcija čišćenja okoliša pridružila se globalnom projektu ˝Let`s do it! World clean up 2013. Dana 20. travnja kada se akcija provodila diljem Svijeta. U akciji je sudjelovalo preko 60 volontera.

Izložba likovnih radova u Osnovnoj školi Biograd – Paralelno smo provodili akcije u vrtiću i osnovnoj školi gdje su djeca oslikavala svoje viđenje prirode koja nas okružuje, te način na koji bi ju valjalo zaštititi i očuvati.

Edukativni izlet na Vransko jezero – U okviru provedbe inicijative ˝Vodeni svijet˝ organiziran je edukativni izlet u Park prirode Vransko jezero za djecu predškolskog uzrasta dječjeg vrtića Biograd i Osnovne škole Biograd.

Postignuti rezultati: Očišćeno more i obalno područje od krupnog i sitnog otpada, educirana djeca OŠ i vrtića, educirana djeca o PP Vransko jezero, edukacija djece, mladih i roditelja o flori i fauni podmorja putem izložbe fotografija, osviještenost građana o štetnom djelovanju otpada na okoliš.

Ukupno je u provedbi inicijative sudjelovalo oko 70 ljudi, a podržana je od Zaklade Kajo Dadić, Zadarske županije i Grada Biograda na Moru.